Att läsa böcker är bra till så mycket. Man kan t ex lära sig nya saker, får möjlighet att resa genom både tid och rum och möjlighet till identifikation och känsla av samhörighet. Ibland kommer dock det här med identifikation lite ofrivilligt…

På kvällarna brukar jag och mina barn läsa högt tillsammans och en stor favorit hos oss alla är böckerna om Karl Rudolf Sune Andersson. Jag alltid tyckt att “de är ju för tokiga och roliga i den där familjen Andersson” och som vuxen har jag framförallt stor behållning av att läsa om klantiga papa Rudolf och snurriga och slarviga mamma Karin…detta tills en dag då vi läst ut “Sunes hemligheter” och barnen unisont säger: pappa är ju precis som Rudolf (ha ha säger jag) och du mamma är ju precis som Karin! Först blev jag lite förnärmad och sa “så är det ju inte, vi är inte ett dugg lika”. Men efter närmare eftertanke tycker jag att barnen har rätt. Sämre förebild kan man ha. Karin är snäll, rolig och tar dagen lite som den kommer utan krav om det perfekta hemmet. Fler Karin åt folket säger jag!

Några andra förebilder är:

Agnes Wold – “Årets kvinna” 2016. Hon är min förebild på många sätt med hennes syn på jämstäldhet, städning mm.

Anna Mannheimer- Efter att ha läst “Mitt liv som gift” känner jag att jag fått en själsfrände.

Martina Haag -Som vågar berätta och sätta ord på så många känslor i sin “Det är något som inte stämmer”

Mamman i Pija Lindenbaums “När Åkes mamma glömde bort” – Hon lär mig att det är okej och nödvändigt att bara vara.

/Julia